Trefwoorden : Onzekerheid

Beste Coach,ik heb een vraag. Ik hoop dat jullie mij ermee verder kunnen helpen.Ik ben bezig met het verder ontwikkelen van mijn sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. Ik weet inmiddels wat ik moet doen om dit te verbeteren (bijvoorbeeld bepaalde oefeningen). Het probleem is dat ik ze vaak niet doe.. Zie het als iemand die zich niet aan een dieet houdt terwijl hij wel wil afvallen en weet wat hij moet doen!
Wat zou ik kunnen doen om te zorgen dat ik toch de oefeningen doe?
Groeten!

Antwoord van de coach

Saskia
5 jaar lid, 2 antwoorden
Wat goed dat je deze vraag stelt! Je weet wat je moet doen, maar je doet het niet. Je weet wat goed voor je is, en toch doe je het niet. Hoe kan je hieruit komen?

Coaching

Om te beginnen is belangrijk om te weten waarom je niet datgene doet waarvan je weet dat het goed voor je is. Net als rokers die wel willen stoppen met roken maar het niet doen.

Volgens mij is het zo dat je je gedrag pas echt veranderd op het moment dat je weet wat je wint met je nieuwe gedrag, maar ook wat je verliest met je nieuwe gedrag. Met andere woorden: wat levert je nieuwe gedrag je op en wat kost je nieuwe gedrag je? Vaak weten we wel wat de winst is van nieuw gedrag bijvoorbeeld: we zijn slanker en voelen ons lekkerder als we afvallen, of we voelen ons fitter als we niet meer roken. Maar wat kost het ons eigenlijk dat nieuwe gedrag? Wat moeten we ervoor laten en wat moeten we ervoor opgeven? Want op een of andere manier levert je huidige gedrag: het niet oefenen waarvan je weet dat het goed voor je is, je iets op?

Kijk daar eens naar: wat levert het me op om niet dat te doen wat goed voor me is? Wat win ik hiermee?

Want zolang er winst zit in de huidige situatie en je onderkent die winst niet, is het moeilijk jezelf te dwingen datgene te doen dat je niet zoveel oplevert.

Daarnaast kan je je afvragen of de oefeningen die je hebt en waarvan je weet dat je ze "moet" doen, wel toepasbaar genoeg zijn. Met andere woorden: zijn de oefeningen misschien te ingewikkeld, of vragen ze teveel van je? Weet je eigenlijk niet zo goed hoe je ze toe kunt passen?

Tips

Kijk eens naar de twee volgende aspecten van jouw vraag:

1. Het is heel belangrijk te onderzoeken wat het niet oefenen je oplevert. Is de huidige situatie eigenlijk wel prettig?

2. Misschien zijn de oefeningen die je moet doen te groot, te moeilijk of te spannend voor je. Kan je deze oefeningen wat "kleiner" maken zodat het wat minder spannend wordt?

Overigens: als je goede resultaten bereikt met het oefenen van je nieuwe gedrag, is dat ook weer een stimulans om door te gaan en vol te houden. Betrek er anders iemand bij die je vertrouwt en die je kan helpen in bepaalde situaties je oefeningen toch te doen.

Het is natuurlijk altijd spannend om nieuw gedrag te oefenen en gedragspatronen te doorbreken. Het is een heel subtiel proces om nieuw gedrag aan te leren, maar uiteindelijk vergelijkbaar met leren fietsen dat kleine kinderen doen. Weet je nog hoe dat was? Soms heel frustrerend, met vallen en opstaan, eerst met zijwieltjes en pas als dat een beetje lukt, los proberen. En volhouden, en geholpen worden door vader of moeder.

Nieuw gedrag is niet zo duidelijk als leren fietsen, maar het leerproces is hetzelfde. Gewoon doen, en weer opstappen als je gevallen bent, en veel oefenen!

Nieuwe reactie toevoegen

Om een reactie te plaatsen, kun je hieronder;

Nog meer vragen

Geen controle over tijd

Manon (28) Hallo heb n gek probleem. Het zit namelijk zo dat ik het lastig vind en dan helemaal blokkeer en ook dichtklap als dagen voorbij zijn. Soms maak je iets mee waardoor je zou willen dat de tijd stilstaat. Het kan ook iets simpels zijn. Ik vind het een naar gevoel dat je nooiit een dag over kan doen en gewoon verder leeft en ouder wordt, maar er geen controle over hebt. Een of twee jaar of geen enkele dag terug kan je nooit meer overdoen een dat vind ik geen fijn gevoel. Hoe kan ik hier omgaan?

Lees het antwoord
voor Cynthia

Cynthia (42) Hallo allemaal Ik ben Cynthia, 42 jaar en werk als bediende in de diamant. Ik doe altijd alles voor mijn gezin en familie en werk full time Meestal krijg ik op mijn kop dat het niet goed is niet proper genoeg is niet juist genoeg is enz .. soms laten ze wel zien dat ze appreciëren wat ik doe maar ik voel dat ik uitgeblust raak en wil geen krak krijgen .. hoe los ik dit op ? ze zijn zo gewoon dat ik altijd klaarsta dat ik niet weet hoe dit te veranderen zonder dat ze minder van me houden

Lees het antwoord
Ik wil mezelf terugvinden

Simone (20) Hallo! Ik ben 20 jaar en ben momenteel student. Sinds ongeveer een jaar ben ik met nieuwe opleiding begonnen die heel zwaar is. Ik vind de opleiding zo leuk dat ik hem ook wil behalen en hier alles voor geef. Vanaf dat moment ben ik niet meer mezelf. Ik ben altijd een heel vrolijk meisje geweest die altijd met verhalen aan kwam zetten wat ik nú weer mee had meegemaakt. Hoe ik me op dit moment voel is buiten gesloten, heel stil en vooral heel snel aangevallen. Ik ben mezelf terug vinden..

Lees het antwoord
studie

Manon (28) Hi Op dit moment studeer ik aan het hbo. en heb een probleem. Binnenkort heb ik tentamens en heb een probleem met het studeren hiervoor. Als ik wil beginnen met leren krijg ik vreemde gedachten. Zo krijg ik de gedachte dat je een nerd bent als je veel leert en dat wil ik natuurlijk niet dus dan belemmer ik mezelf...Verder krijg ik de gedachte dat ik niet goed moet leren maar meer moet praten en ouwehoeren met klasgenoten dat dat meer sociaal is...Hoe kan ik voorkomen dat ik mezelf zo gek maak?

Lees het antwoord