Trefwoorden : Onzekerheid

Beste Coach,ik heb een vraag. Ik hoop dat jullie mij ermee verder kunnen helpen.Ik ben bezig met het verder ontwikkelen van mijn sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. Ik weet inmiddels wat ik moet doen om dit te verbeteren (bijvoorbeeld bepaalde oefeningen). Het probleem is dat ik ze vaak niet doe.. Zie het als iemand die zich niet aan een dieet houdt terwijl hij wel wil afvallen en weet wat hij moet doen!
Wat zou ik kunnen doen om te zorgen dat ik toch de oefeningen doe?
Groeten!

Antwoord van de coach

Saskia
4 jaar lid, 2 antwoorden
Wat goed dat je deze vraag stelt! Je weet wat je moet doen, maar je doet het niet. Je weet wat goed voor je is, en toch doe je het niet. Hoe kan je hieruit komen?

Coaching

Om te beginnen is belangrijk om te weten waarom je niet datgene doet waarvan je weet dat het goed voor je is. Net als rokers die wel willen stoppen met roken maar het niet doen.

Volgens mij is het zo dat je je gedrag pas echt veranderd op het moment dat je weet wat je wint met je nieuwe gedrag, maar ook wat je verliest met je nieuwe gedrag. Met andere woorden: wat levert je nieuwe gedrag je op en wat kost je nieuwe gedrag je? Vaak weten we wel wat de winst is van nieuw gedrag bijvoorbeeld: we zijn slanker en voelen ons lekkerder als we afvallen, of we voelen ons fitter als we niet meer roken. Maar wat kost het ons eigenlijk dat nieuwe gedrag? Wat moeten we ervoor laten en wat moeten we ervoor opgeven? Want op een of andere manier levert je huidige gedrag: het niet oefenen waarvan je weet dat het goed voor je is, je iets op?

Kijk daar eens naar: wat levert het me op om niet dat te doen wat goed voor me is? Wat win ik hiermee?

Want zolang er winst zit in de huidige situatie en je onderkent die winst niet, is het moeilijk jezelf te dwingen datgene te doen dat je niet zoveel oplevert.

Daarnaast kan je je afvragen of de oefeningen die je hebt en waarvan je weet dat je ze "moet" doen, wel toepasbaar genoeg zijn. Met andere woorden: zijn de oefeningen misschien te ingewikkeld, of vragen ze teveel van je? Weet je eigenlijk niet zo goed hoe je ze toe kunt passen?

Tips

Kijk eens naar de twee volgende aspecten van jouw vraag:

1. Het is heel belangrijk te onderzoeken wat het niet oefenen je oplevert. Is de huidige situatie eigenlijk wel prettig?

2. Misschien zijn de oefeningen die je moet doen te groot, te moeilijk of te spannend voor je. Kan je deze oefeningen wat "kleiner" maken zodat het wat minder spannend wordt?

Overigens: als je goede resultaten bereikt met het oefenen van je nieuwe gedrag, is dat ook weer een stimulans om door te gaan en vol te houden. Betrek er anders iemand bij die je vertrouwt en die je kan helpen in bepaalde situaties je oefeningen toch te doen.

Het is natuurlijk altijd spannend om nieuw gedrag te oefenen en gedragspatronen te doorbreken. Het is een heel subtiel proces om nieuw gedrag aan te leren, maar uiteindelijk vergelijkbaar met leren fietsen dat kleine kinderen doen. Weet je nog hoe dat was? Soms heel frustrerend, met vallen en opstaan, eerst met zijwieltjes en pas als dat een beetje lukt, los proberen. En volhouden, en geholpen worden door vader of moeder.

Nieuw gedrag is niet zo duidelijk als leren fietsen, maar het leerproces is hetzelfde. Gewoon doen, en weer opstappen als je gevallen bent, en veel oefenen!

Nieuwe reactie toevoegen

Om een reactie te plaatsen, kun je hieronder;

Nog meer vragen

Misplaatste achterdocht

Jos (25) De laatste tijd ben ik vaak erg achterdochtig naar mijn vriendengroep toe. Zelfs naar mijn allerbeste vrienden, die ik echt volledig vertrouw. Ik twijfel heel vaak of ze mij nog wel leuk en aardig vinden en of ze het nog wel leuk vinden om met mij om te gaan. Ik heb dit weleens besproken en zij zeggen van niet en eigenlijk weet ik dit ook, maar toch blijf ik er aan twijfelen. Wat kan ik hier het beste aan doen?

Lees het antwoord
Angst voor ruzie

sanne (19) Hoe kom ik van de angst voor ruzie af en de bij komende reacties van mijn lichaam op ruzie? Gedachtes beïnvloeden jouw gevoel, jouw gevoel beïnvloed jouw lichaam. Je bent waarschijnlijk bang om ruzie te maken omdat je bepaalde gedachtes hebt over ruzie. Deze gedachtes hebben misschien te maken met hoe je vroeger geleerd hebt ruzie te maken, en het effect wat ruzie toen op je had. Ruzie is vaak een gevolg van onbegrip, onduidelijke communicatie of verschillende verwachtingen. Ieder mens reageert

Lees het antwoord
Wie ben ik?

Manon (27) Hi vind lastig om mezelf te zijn. Ik zie bij andere mensen van alles wat ik ook zou willen en ik denk dat sommige dingen passen bij in mijn ogen populaire mensen.Heel veel mensen vind ik saai, omdat ik dan denk ooh zo reageeert hij. Als ik reageer dan denk ik wel eens oeh ben niet mezelf want dan reageer ik vanuit mijn fantasie en niet vanuit mezelf. Daarnaast vind ik het lastig om mezelf te ontwikkelen. Net alsof ik jong wil blijven.Hierdoor neem ik geen risico. Hoe kan ik dit doorbreken

Lees het antwoord
Angst voor ruzie

sanne (19) hoe kom ik van de angst voor ruzie af en de bij komende reacties van mijn lichaam op ruzie?

Lees het antwoord