Trefwoorden : Onzekerheid

Beste Coach,ik heb een vraag. Ik hoop dat jullie mij ermee verder kunnen helpen.Ik ben bezig met het verder ontwikkelen van mijn sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. Ik weet inmiddels wat ik moet doen om dit te verbeteren (bijvoorbeeld bepaalde oefeningen). Het probleem is dat ik ze vaak niet doe.. Zie het als iemand die zich niet aan een dieet houdt terwijl hij wel wil afvallen en weet wat hij moet doen!
Wat zou ik kunnen doen om te zorgen dat ik toch de oefeningen doe?
Groeten!

Antwoord van de coach

Saskia
5 jaar lid, 2 antwoorden
Wat goed dat je deze vraag stelt! Je weet wat je moet doen, maar je doet het niet. Je weet wat goed voor je is, en toch doe je het niet. Hoe kan je hieruit komen?

Coaching

Om te beginnen is belangrijk om te weten waarom je niet datgene doet waarvan je weet dat het goed voor je is. Net als rokers die wel willen stoppen met roken maar het niet doen.

Volgens mij is het zo dat je je gedrag pas echt veranderd op het moment dat je weet wat je wint met je nieuwe gedrag, maar ook wat je verliest met je nieuwe gedrag. Met andere woorden: wat levert je nieuwe gedrag je op en wat kost je nieuwe gedrag je? Vaak weten we wel wat de winst is van nieuw gedrag bijvoorbeeld: we zijn slanker en voelen ons lekkerder als we afvallen, of we voelen ons fitter als we niet meer roken. Maar wat kost het ons eigenlijk dat nieuwe gedrag? Wat moeten we ervoor laten en wat moeten we ervoor opgeven? Want op een of andere manier levert je huidige gedrag: het niet oefenen waarvan je weet dat het goed voor je is, je iets op?

Kijk daar eens naar: wat levert het me op om niet dat te doen wat goed voor me is? Wat win ik hiermee?

Want zolang er winst zit in de huidige situatie en je onderkent die winst niet, is het moeilijk jezelf te dwingen datgene te doen dat je niet zoveel oplevert.

Daarnaast kan je je afvragen of de oefeningen die je hebt en waarvan je weet dat je ze "moet" doen, wel toepasbaar genoeg zijn. Met andere woorden: zijn de oefeningen misschien te ingewikkeld, of vragen ze teveel van je? Weet je eigenlijk niet zo goed hoe je ze toe kunt passen?

Tips

Kijk eens naar de twee volgende aspecten van jouw vraag:

1. Het is heel belangrijk te onderzoeken wat het niet oefenen je oplevert. Is de huidige situatie eigenlijk wel prettig?

2. Misschien zijn de oefeningen die je moet doen te groot, te moeilijk of te spannend voor je. Kan je deze oefeningen wat "kleiner" maken zodat het wat minder spannend wordt?

Overigens: als je goede resultaten bereikt met het oefenen van je nieuwe gedrag, is dat ook weer een stimulans om door te gaan en vol te houden. Betrek er anders iemand bij die je vertrouwt en die je kan helpen in bepaalde situaties je oefeningen toch te doen.

Het is natuurlijk altijd spannend om nieuw gedrag te oefenen en gedragspatronen te doorbreken. Het is een heel subtiel proces om nieuw gedrag aan te leren, maar uiteindelijk vergelijkbaar met leren fietsen dat kleine kinderen doen. Weet je nog hoe dat was? Soms heel frustrerend, met vallen en opstaan, eerst met zijwieltjes en pas als dat een beetje lukt, los proberen. En volhouden, en geholpen worden door vader of moeder.

Nieuw gedrag is niet zo duidelijk als leren fietsen, maar het leerproces is hetzelfde. Gewoon doen, en weer opstappen als je gevallen bent, en veel oefenen!

Nieuwe reactie toevoegen

Om een reactie te plaatsen, kun je hieronder;

Nog meer vragen

Vriendschap en puberteit

Fre (15) Hallo, Ik ben een meisje van 14 jaar oud. Ik heb een hele aardige vriendinnengroep maar dit neemt af. De laatste tijd lijkt het alsof ze me vreemd aankijken bij alles wat ik zeg. En ook lijkt het alsof ze me niet aardig vinden. Op de basisschool leek alles leuker. Ik had hele lieve vriendinnen maar we zijn nu allemaal naar een andere school gegaan. Ik weet niet of deze gevoelens nu door de puberteit komen en of iedereen dit doormaakt. Heeft u misschien wat tips? Anoniem.

Lees het antwoord
PTSS

Marco (22) Mijn huisart heeft me een verwijzing gegeven naar een PTSS behandeling en ik weet of ik er klaar voor ben. Sind mijn vader is overleden heb ik er last van, ik heb moeite met mn emoties ( daarom meschien het probleem met de zus) en heb geen enkele eigenwaarde meer over. Ik ben kort na overlijden van mn vader vreemd gegaan met mn huidige vriendin en vermaak me met de relatie die we nu hebben en de dingen die we doen. Maar voel me nog zo leeg. Kan de behandeling helpen daartegen of heb je advies?

Lees het antwoord
Woede

Rene (47) Vervolg van vorige vraag. Gevolg is dat hij nog bozer wordt en met deur gaat slaan. Ik word door die brutaliteit tegen zijn vader zo vreselijk boos. Ik ben bang dat ik hem een keer zo hardhandig beet pak, dat et iets gebeurd. Ik verzeil echt in woede aanval. Ik ben geen narcist, want tegen mijn vrouw en andere kinderen doe ik niet zo. Ook geen andere narcistische dingen. We maken het na zo'n uitbarsting wel goed met elkaar. Wat moet/kan ik doen om woede te voorkomen?

Lees het antwoord
Mijn zoon is brutaal

Rene (47) Rene (40-er): Vader van 3 kinderen (10, 8 en 5 ). Paar jaar geleden PDD-NOS geconstateerd. Nu in therapie bij een psycholoog. 1 op 1 gesprekken, maar ook als echtpaar. Dit ter inleiding. Waar het om gaat, is het volgende: Mijn zoon van 10, kan soms heel erg brutaal zijn. Als ik hem naar zijn kamer stuur (straf), weigert hij dat. Hij wordt dan boos en steeds brutaler. Ik moet hem extreem hard aanpakken om hem dan op zijn kamer te zetten. Ik pak hem dan behoorlijk hardhandig aan.

Lees het antwoord