Trefwoorden : Onzekerheid

Beste Coach,ik heb een vraag. Ik hoop dat jullie mij ermee verder kunnen helpen.Ik ben bezig met het verder ontwikkelen van mijn sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. Ik weet inmiddels wat ik moet doen om dit te verbeteren (bijvoorbeeld bepaalde oefeningen). Het probleem is dat ik ze vaak niet doe.. Zie het als iemand die zich niet aan een dieet houdt terwijl hij wel wil afvallen en weet wat hij moet doen!
Wat zou ik kunnen doen om te zorgen dat ik toch de oefeningen doe?
Groeten!

Antwoord van de coach

Saskia
4 jaar lid, 2 antwoorden
Wat goed dat je deze vraag stelt! Je weet wat je moet doen, maar je doet het niet. Je weet wat goed voor je is, en toch doe je het niet. Hoe kan je hieruit komen?

Coaching

Om te beginnen is belangrijk om te weten waarom je niet datgene doet waarvan je weet dat het goed voor je is. Net als rokers die wel willen stoppen met roken maar het niet doen.

Volgens mij is het zo dat je je gedrag pas echt veranderd op het moment dat je weet wat je wint met je nieuwe gedrag, maar ook wat je verliest met je nieuwe gedrag. Met andere woorden: wat levert je nieuwe gedrag je op en wat kost je nieuwe gedrag je? Vaak weten we wel wat de winst is van nieuw gedrag bijvoorbeeld: we zijn slanker en voelen ons lekkerder als we afvallen, of we voelen ons fitter als we niet meer roken. Maar wat kost het ons eigenlijk dat nieuwe gedrag? Wat moeten we ervoor laten en wat moeten we ervoor opgeven? Want op een of andere manier levert je huidige gedrag: het niet oefenen waarvan je weet dat het goed voor je is, je iets op?

Kijk daar eens naar: wat levert het me op om niet dat te doen wat goed voor me is? Wat win ik hiermee?

Want zolang er winst zit in de huidige situatie en je onderkent die winst niet, is het moeilijk jezelf te dwingen datgene te doen dat je niet zoveel oplevert.

Daarnaast kan je je afvragen of de oefeningen die je hebt en waarvan je weet dat je ze "moet" doen, wel toepasbaar genoeg zijn. Met andere woorden: zijn de oefeningen misschien te ingewikkeld, of vragen ze teveel van je? Weet je eigenlijk niet zo goed hoe je ze toe kunt passen?

Tips

Kijk eens naar de twee volgende aspecten van jouw vraag:

1. Het is heel belangrijk te onderzoeken wat het niet oefenen je oplevert. Is de huidige situatie eigenlijk wel prettig?

2. Misschien zijn de oefeningen die je moet doen te groot, te moeilijk of te spannend voor je. Kan je deze oefeningen wat "kleiner" maken zodat het wat minder spannend wordt?

Overigens: als je goede resultaten bereikt met het oefenen van je nieuwe gedrag, is dat ook weer een stimulans om door te gaan en vol te houden. Betrek er anders iemand bij die je vertrouwt en die je kan helpen in bepaalde situaties je oefeningen toch te doen.

Het is natuurlijk altijd spannend om nieuw gedrag te oefenen en gedragspatronen te doorbreken. Het is een heel subtiel proces om nieuw gedrag aan te leren, maar uiteindelijk vergelijkbaar met leren fietsen dat kleine kinderen doen. Weet je nog hoe dat was? Soms heel frustrerend, met vallen en opstaan, eerst met zijwieltjes en pas als dat een beetje lukt, los proberen. En volhouden, en geholpen worden door vader of moeder.

Nieuw gedrag is niet zo duidelijk als leren fietsen, maar het leerproces is hetzelfde. Gewoon doen, en weer opstappen als je gevallen bent, en veel oefenen!

Nieuwe reactie toevoegen

Om een reactie te plaatsen, kun je hieronder;

Nog meer vragen

Vakantiemomentjes!

Redactie Vakantietijd! Even een rustmomentje na al dat rennen en vliegen op de werkvloer. Nu kan je heerlijk op de veranda van je vakantiehuisje of gewoon lekker voor je tent even genieten van een nieuw boek. De laatste Dan Brown staat al maanden stof te vangen in je boekenkast, of je hebt nog een John Clancy liggen, of misschien duik je wel gewoon ongegeneerd in een bouquet-reeksje. Allemaal even ontspannend.

Lees het antwoord
De leegte die je voelt heeft meer Nancy nodig.....

nancy (46) Hoe kan het zo ver komen dat ik me zo leeg voel, wat heb ik het voor elkaar en toch naar me werk rij , eten kook, oma de verjaardag deels regel ,uitje gepland en eigenlijk me wil verstoppen weg wil rennen NOOIT meer om wil kijken...

Lees het antwoord
Ik wil af van het liegen

August (30) Op gegroeid met liegen. Daar wil ik vanaf! Ik lieg uit angst is iets wat mij is aangeleerd. Dit is mij aangeleerd door mijn eigen moeder. Dit is sinds een paar dagen geleden ook eindelijk bevestigd door haar. Ben druk bezig om het liegen dat ze mij heeft geleerd af te leren en het goede aan te leren. Ik wil dat ik definitief niet meer lieg. Al is het om bestwil. Ik wil geen enkele leugen meer vanuit mij laten komen. Ook al is het soms makkelijker. Ik wil dat niet meer. Wil dat het stopt.

Lees het antwoord
Help! Verdriet, pijn, boosheid na relatiebreuk!

fleur (27) Nog zoveel pijn, verdriet, boosheid na mijn relstiebreuk van n jaar geleden. Ben al in therapie geweest, maar dat maakte me nog verdrietiger, ben 2 maanden op reis geweest, dat hielp, verhuisd naar een nieuw huis zonder herinneringen. Alle mogelijke stappen gezet. Maar ben echt op mn ziel getrapt, denk iedere dag aan hem.. wat nu? Met hem praten heeft geen zin, hij heeft zich emotioneel compleet voor me afgesloten, dat maakt het ook lastiger, heb het nooit kunnen begrijpe waarom. Help..

Lees het antwoord