Trefwoorden : Onzekerheid

Beste Coach,ik heb een vraag. Ik hoop dat jullie mij ermee verder kunnen helpen.Ik ben bezig met het verder ontwikkelen van mijn sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. Ik weet inmiddels wat ik moet doen om dit te verbeteren (bijvoorbeeld bepaalde oefeningen). Het probleem is dat ik ze vaak niet doe.. Zie het als iemand die zich niet aan een dieet houdt terwijl hij wel wil afvallen en weet wat hij moet doen!
Wat zou ik kunnen doen om te zorgen dat ik toch de oefeningen doe?
Groeten!

Antwoord van de coach

Saskia
5 jaar lid, 2 antwoorden
Wat goed dat je deze vraag stelt! Je weet wat je moet doen, maar je doet het niet. Je weet wat goed voor je is, en toch doe je het niet. Hoe kan je hieruit komen?

Coaching

Om te beginnen is belangrijk om te weten waarom je niet datgene doet waarvan je weet dat het goed voor je is. Net als rokers die wel willen stoppen met roken maar het niet doen.

Volgens mij is het zo dat je je gedrag pas echt veranderd op het moment dat je weet wat je wint met je nieuwe gedrag, maar ook wat je verliest met je nieuwe gedrag. Met andere woorden: wat levert je nieuwe gedrag je op en wat kost je nieuwe gedrag je? Vaak weten we wel wat de winst is van nieuw gedrag bijvoorbeeld: we zijn slanker en voelen ons lekkerder als we afvallen, of we voelen ons fitter als we niet meer roken. Maar wat kost het ons eigenlijk dat nieuwe gedrag? Wat moeten we ervoor laten en wat moeten we ervoor opgeven? Want op een of andere manier levert je huidige gedrag: het niet oefenen waarvan je weet dat het goed voor je is, je iets op?

Kijk daar eens naar: wat levert het me op om niet dat te doen wat goed voor me is? Wat win ik hiermee?

Want zolang er winst zit in de huidige situatie en je onderkent die winst niet, is het moeilijk jezelf te dwingen datgene te doen dat je niet zoveel oplevert.

Daarnaast kan je je afvragen of de oefeningen die je hebt en waarvan je weet dat je ze "moet" doen, wel toepasbaar genoeg zijn. Met andere woorden: zijn de oefeningen misschien te ingewikkeld, of vragen ze teveel van je? Weet je eigenlijk niet zo goed hoe je ze toe kunt passen?

Tips

Kijk eens naar de twee volgende aspecten van jouw vraag:

1. Het is heel belangrijk te onderzoeken wat het niet oefenen je oplevert. Is de huidige situatie eigenlijk wel prettig?

2. Misschien zijn de oefeningen die je moet doen te groot, te moeilijk of te spannend voor je. Kan je deze oefeningen wat "kleiner" maken zodat het wat minder spannend wordt?

Overigens: als je goede resultaten bereikt met het oefenen van je nieuwe gedrag, is dat ook weer een stimulans om door te gaan en vol te houden. Betrek er anders iemand bij die je vertrouwt en die je kan helpen in bepaalde situaties je oefeningen toch te doen.

Het is natuurlijk altijd spannend om nieuw gedrag te oefenen en gedragspatronen te doorbreken. Het is een heel subtiel proces om nieuw gedrag aan te leren, maar uiteindelijk vergelijkbaar met leren fietsen dat kleine kinderen doen. Weet je nog hoe dat was? Soms heel frustrerend, met vallen en opstaan, eerst met zijwieltjes en pas als dat een beetje lukt, los proberen. En volhouden, en geholpen worden door vader of moeder.

Nieuw gedrag is niet zo duidelijk als leren fietsen, maar het leerproces is hetzelfde. Gewoon doen, en weer opstappen als je gevallen bent, en veel oefenen!

Nieuwe reactie toevoegen

Om een reactie te plaatsen, kun je hieronder;

Nog meer vragen

leugen om bestwil

rfc (41) Hallo Ik zit met een probleem qua liegen Een hele tijd komen er verschillende leugentjes naar voren ook dat ik dan de verhalen om draai Mijn partner heeft inmiddels scheiding aangevraagd wat mij enorme pijn doet ook stel ik soms van die domme vragen wat haar dan hard aankomen het liegen ben ik beu totaal beu gewoon leugentjes om kleine dingen van ja heb ik wel of ja heb ik niet ik ga hier grondig kapot aan ze heeft nu een stok in de relatie gezet maar huwelijk is kapot door mijn schuld

Lees het antwoord
stap voor stap naar verandering

jolien (15) ik ben mezelf volledig kwijt. Ik loop agressief, kan niks meer verdragen en zie niks meer zitten. het leven lijkt te zwaar om nog verder te gaan en vecht enorm om me niet te laten gaan maar het gaat enorm moeilijk... ik heb geen eetlust meer, vlieg tegen iedereen uit en loop enorm agressief. ik heb geen idee aan wat het zou kunnen liggen. ik weet dat er iets moet veranderen maar ik weet niet hoe of wat....

Lees het antwoord
Ik kan niet stoppen met liegen

Pieter (39) Beste ik ben een man van 38 en kan maar niet stoppen met liegen. Hierdoor hebben ik en mijn vriendin vaak ruzie. Ik lieg over alles ook als het onbelangrijk is. En soms bevestig ik zelfs iets wat niet waar is uit angst voor een verkeerd beeld en dan lieg ik dus weer. Ik betrap mezelf er ook vaak op dat ik iets beloof wat ik niet waar kan maken (bijv minder roken of stoppen met liegen en nog veel meer). De ruzies gaan dan altijd over hetzelfde en ik wil daar graag van af. Is er iets aan te doen?

Lees het antwoord
Als mijn man gedronken heeft

Anita (49) Als mijn man gedronken heeft wordt hij heel vervelend en scheld mij uit ben al twee keer bij hem weggegaan maar ga steeds weer terug gaat dan weer ff goed en dan begint de ellende weer en hij drinkt vaak dus het gebeurt ook vaak hierdoor zijn we ook niet meer intiem met elkaar hoe ga ik hier mee om hij wil niet geholpen worden want het ligt aan mij niet aan hem zegt hij

Lees het antwoord