Trefwoorden : Onzekerheid

Beste Coach,ik heb een vraag. Ik hoop dat jullie mij ermee verder kunnen helpen.Ik ben bezig met het verder ontwikkelen van mijn sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. Ik weet inmiddels wat ik moet doen om dit te verbeteren (bijvoorbeeld bepaalde oefeningen). Het probleem is dat ik ze vaak niet doe.. Zie het als iemand die zich niet aan een dieet houdt terwijl hij wel wil afvallen en weet wat hij moet doen!
Wat zou ik kunnen doen om te zorgen dat ik toch de oefeningen doe?
Groeten!

Antwoord van de coach

Saskia
4 jaar lid, 2 antwoorden
Wat goed dat je deze vraag stelt! Je weet wat je moet doen, maar je doet het niet. Je weet wat goed voor je is, en toch doe je het niet. Hoe kan je hieruit komen?

Coaching

Om te beginnen is belangrijk om te weten waarom je niet datgene doet waarvan je weet dat het goed voor je is. Net als rokers die wel willen stoppen met roken maar het niet doen.

Volgens mij is het zo dat je je gedrag pas echt veranderd op het moment dat je weet wat je wint met je nieuwe gedrag, maar ook wat je verliest met je nieuwe gedrag. Met andere woorden: wat levert je nieuwe gedrag je op en wat kost je nieuwe gedrag je? Vaak weten we wel wat de winst is van nieuw gedrag bijvoorbeeld: we zijn slanker en voelen ons lekkerder als we afvallen, of we voelen ons fitter als we niet meer roken. Maar wat kost het ons eigenlijk dat nieuwe gedrag? Wat moeten we ervoor laten en wat moeten we ervoor opgeven? Want op een of andere manier levert je huidige gedrag: het niet oefenen waarvan je weet dat het goed voor je is, je iets op?

Kijk daar eens naar: wat levert het me op om niet dat te doen wat goed voor me is? Wat win ik hiermee?

Want zolang er winst zit in de huidige situatie en je onderkent die winst niet, is het moeilijk jezelf te dwingen datgene te doen dat je niet zoveel oplevert.

Daarnaast kan je je afvragen of de oefeningen die je hebt en waarvan je weet dat je ze "moet" doen, wel toepasbaar genoeg zijn. Met andere woorden: zijn de oefeningen misschien te ingewikkeld, of vragen ze teveel van je? Weet je eigenlijk niet zo goed hoe je ze toe kunt passen?

Tips

Kijk eens naar de twee volgende aspecten van jouw vraag:

1. Het is heel belangrijk te onderzoeken wat het niet oefenen je oplevert. Is de huidige situatie eigenlijk wel prettig?

2. Misschien zijn de oefeningen die je moet doen te groot, te moeilijk of te spannend voor je. Kan je deze oefeningen wat "kleiner" maken zodat het wat minder spannend wordt?

Overigens: als je goede resultaten bereikt met het oefenen van je nieuwe gedrag, is dat ook weer een stimulans om door te gaan en vol te houden. Betrek er anders iemand bij die je vertrouwt en die je kan helpen in bepaalde situaties je oefeningen toch te doen.

Het is natuurlijk altijd spannend om nieuw gedrag te oefenen en gedragspatronen te doorbreken. Het is een heel subtiel proces om nieuw gedrag aan te leren, maar uiteindelijk vergelijkbaar met leren fietsen dat kleine kinderen doen. Weet je nog hoe dat was? Soms heel frustrerend, met vallen en opstaan, eerst met zijwieltjes en pas als dat een beetje lukt, los proberen. En volhouden, en geholpen worden door vader of moeder.

Nieuw gedrag is niet zo duidelijk als leren fietsen, maar het leerproces is hetzelfde. Gewoon doen, en weer opstappen als je gevallen bent, en veel oefenen!

Nieuwe reactie toevoegen

Om een reactie te plaatsen, kun je hieronder;

Nog meer vragen

Te weinig en te late reacties op mijn berichtjes.

Maarten (46) Ik heb de neiging om bij vriend(e)(i)(n)(nen) heel erg te verwachten dat ze ook mij vaak sms'n of mailen ... zeker als ik zelf heb gemaild. Ik zit dan als een gestoorde te wachten op een antwoord... en het irriteert me dan als het te lang duurt. Omgekeerd reageer ik meestal vrij snel maar soms voel ik ook de noodzaak tot het hebben van vrijheid en kan er dan juist langzaam over doen. Toch accepteer ik dat van anderen niet en voel dat als gebrek aan aandacht, verraad bijna. Hoe komt dit ?

Lees het antwoord
Dromen en fantasie

Manon (27) Hallo! Heb hier al eerder een gevraagd, maar ik hoop dat ik hier nog een vraag mag stellen. :$ Ik heb een hele grote fantasie, maar ik merk dat het mij belemmert in mijn functioneren. Ik heb voor mezelf uit verveling denk ik en omdat ik dan mijn eigen draai aan het contact kan geven een soort zelf verzonnen personen waar ik eigenlijk moeilijk zonder kan. Maar in reallife zeg maar vind ik het lastig om mezelf te zijn, omdat ik dan heel erg in mijn fantasie zit. Hoe kan ik weer mezelf zijn?

Lees het antwoord
Ik wil met opzet dingen verknallen

Manon (27) Hallo.Zit met een nogal aparte vraag vind ik zelf maar zelf word ik er in mijn persoonlijk leven en studie/werk door belemmerd. Ik heb namelijk heel erg last op stage van negatieve gedachten dat ik met opzet dingen wil verknallen, zoals fouten maken, niet praten, wat ik eigenlijk niet wil, en daardoor word ik erg onzeker. Daarnaast heb ik erg veel fantasie, maar daardoor kan ik moelijk mezelf zijn. Zo dans ik op muziek. Ik voel me hierdoor heel raar en niet mezelf. Hoe kan ik hier mee omgaan?

Lees het antwoord
Eerlijkheid in relaties

kelly (25) Hallo, ik heb al 7 jaar een relatie, waarin ik dolgelukkig ben, maar in die 7 jaar heb ik een paar keer tegen mn vriend gelogen, of iets niet verteld, waarna hij er wel achter kwam. Ik doe hem hier elke keer zoveel pijn mee, en wil ook niet meer liegen, maar toch gebeurt het dan weer. Hoe kan hij mij nog vertrouwen? En waarom lieg ik toch weer, terwijl ik weet dat ik hem daar zoveel pijn mee doe? Hoe voorkom ik dat ik lieg?

Lees het antwoord