Trefwoorden : Onzekerheid, Gedrag, Functioneren

Hoe kun je het beste omgaan met dominant gedrag van lastige mensen/collegas etc? Niet onderdanig want dat roept alleen maar meer dominantie op en net zo dominant ruzie? Hoe kan ik het beste op dominant gedrag reageren

Antwoord van de coach

Patricia
4 jaar lid, 29 antwoorden
Om het beste te zijn opgewassen tegen dominant gedrag van mensen c.q. collega’s is de beste oplossing om het goede tegenwicht te zoeken aan dit dominante gedrag. Je niet meer overdonderd voelen, doordat andere mensen altijd het woordje klaar hebben en jij niet. Als je voor jezelf genoeg power ontwikkelt om woorden krachtig te laten overkomen, voelen dominante mensen dat ze geen vat meer op je hebben. De dominante persoon denkt vaak alle wijsheid in pacht te hebben, ze doen het niet met opzet, ze zijn zo opgegroeid en nooit gecorrigeerd.

Een dominante volwassene was vaak al een dominant kind, soms met een zacht aardige moeder die deze eigenschap in haar kind juist aanmoedigde. Zij liet zich vroeg als kind domineren en vond hier nooit een antwoord op. Nu hoopt ze dat haar kind het anders zal ervaren. Het kan ook zijn dat dominante personen in hun jeugd ondergeschikt waren aan dominante ouders en dat ze dit gedrag kopiëren als ze ouder zijn. Een andere mogelijkheid is dat ze vroeger veel geplaagd zijn op school of op straat en dominant gedrag als overleving zien.

Coaching

Door assertiviteit, open en eerlijk te leren communiceren, zal je meer zelfverzekerder worden en hierdoor jezelf beter opgewassen voelen tegen dominante personen. Dit valt heel goed aan te leren. Onze beperkende gedachten en overtuigingen blijken vaak niet te kloppen, door dit alles te onderzoeken en dichterbij jezelf te leren komen, ontdek je nieuwe vaardigheden waar je versteld van zal staan. Er zal een nieuwe wereld voor je opengaan. Er zijn natuurlijk altijd tips die je kunt opvolgen, maar het beste resultaat zal je behalen door een coach in te schakelen.

Tips

- Schiet niet direct in de verdediging. Een opmerking hoeft niet direct een aanval op jou persoon te zijn, het kan ook opbouwend zijn of gewoon een opmerking, misschien heeft de persoon zelf ook een vervelende dag achter de rug en ben jij net de persoon op wie dit afgereageerd wordt;
- Confronteer mensen met een dominante opmerking of gedrag, zeg direct dat het je pijn doet hoe ze op je reageren of dat het je raakt. Vaak hebben ze het zelf niet door hoe ze zich gedragen;
- Probeer te stoppen met zelfkritiek; totaal niet nodig, iedereen is uniek op zijn/haar eigen manier;
- Ga op ontdekkingstocht naar jezelf, leer waar jij vrolijk van wordt, wat je leuk vindt om te doen en met wie je graag bent en jezelf kan zijn;
- Ontwikkel jezelf, weet wat je kunt en wat je wil. Je zal zelfverzekerder door het leven gaan;
- Te allen tijde respecteer jezelf! Ieder mens maakt fouten en hier leer en groei je alleen maar van, accepteer en ga door!

Plan

Het is belangrijk je zelf het volgende aan te leren: initiatief te nemen, je zelf onvoorwaardelijk accepteren en waarderen, te begrijpen dat je belangrijk bent in het leven van anderen. Het loslaten van zelfkritiek en perfectionisme, meer vertrouwen op je intuïtie, positieve controle over je leven krijgen en vooral trots zijn op jezelf!

Dit kan door veel lezen, cursussen of via coaching.

Heel veel succes ermee Janine!

Warme groetjes,
Patricia

Nieuwe reactie toevoegen

Om een reactie te plaatsen, kun je hieronder;

Nog meer vragen

Vriendschap en puberteit

Fre (15) Hallo, Ik ben een meisje van 14 jaar oud. Ik heb een hele aardige vriendinnengroep maar dit neemt af. De laatste tijd lijkt het alsof ze me vreemd aankijken bij alles wat ik zeg. En ook lijkt het alsof ze me niet aardig vinden. Op de basisschool leek alles leuker. Ik had hele lieve vriendinnen maar we zijn nu allemaal naar een andere school gegaan. Ik weet niet of deze gevoelens nu door de puberteit komen en of iedereen dit doormaakt. Heeft u misschien wat tips? Anoniem.

Lees het antwoord
PTSS

Marco (22) Mijn huisart heeft me een verwijzing gegeven naar een PTSS behandeling en ik weet of ik er klaar voor ben. Sind mijn vader is overleden heb ik er last van, ik heb moeite met mn emoties ( daarom meschien het probleem met de zus) en heb geen enkele eigenwaarde meer over. Ik ben kort na overlijden van mn vader vreemd gegaan met mn huidige vriendin en vermaak me met de relatie die we nu hebben en de dingen die we doen. Maar voel me nog zo leeg. Kan de behandeling helpen daartegen of heb je advies?

Lees het antwoord
Woede

Rene (47) Vervolg van vorige vraag. Gevolg is dat hij nog bozer wordt en met deur gaat slaan. Ik word door die brutaliteit tegen zijn vader zo vreselijk boos. Ik ben bang dat ik hem een keer zo hardhandig beet pak, dat et iets gebeurd. Ik verzeil echt in woede aanval. Ik ben geen narcist, want tegen mijn vrouw en andere kinderen doe ik niet zo. Ook geen andere narcistische dingen. We maken het na zo'n uitbarsting wel goed met elkaar. Wat moet/kan ik doen om woede te voorkomen?

Lees het antwoord
Mijn zoon is brutaal

Rene (47) Rene (40-er): Vader van 3 kinderen (10, 8 en 5 ). Paar jaar geleden PDD-NOS geconstateerd. Nu in therapie bij een psycholoog. 1 op 1 gesprekken, maar ook als echtpaar. Dit ter inleiding. Waar het om gaat, is het volgende: Mijn zoon van 10, kan soms heel erg brutaal zijn. Als ik hem naar zijn kamer stuur (straf), weigert hij dat. Hij wordt dan boos en steeds brutaler. Ik moet hem extreem hard aanpakken om hem dan op zijn kamer te zetten. Ik pak hem dan behoorlijk hardhandig aan.

Lees het antwoord