Trefwoorden : Onzekerheid, Gedrag, Functioneren

Hoe kun je het beste omgaan met dominant gedrag van lastige mensen/collegas etc? Niet onderdanig want dat roept alleen maar meer dominantie op en net zo dominant ruzie? Hoe kan ik het beste op dominant gedrag reageren

Antwoord van de coach

Patricia
3 jaar lid, 29 antwoorden
Om het beste te zijn opgewassen tegen dominant gedrag van mensen c.q. collega’s is de beste oplossing om het goede tegenwicht te zoeken aan dit dominante gedrag. Je niet meer overdonderd voelen, doordat andere mensen altijd het woordje klaar hebben en jij niet. Als je voor jezelf genoeg power ontwikkelt om woorden krachtig te laten overkomen, voelen dominante mensen dat ze geen vat meer op je hebben. De dominante persoon denkt vaak alle wijsheid in pacht te hebben, ze doen het niet met opzet, ze zijn zo opgegroeid en nooit gecorrigeerd.

Een dominante volwassene was vaak al een dominant kind, soms met een zacht aardige moeder die deze eigenschap in haar kind juist aanmoedigde. Zij liet zich vroeg als kind domineren en vond hier nooit een antwoord op. Nu hoopt ze dat haar kind het anders zal ervaren. Het kan ook zijn dat dominante personen in hun jeugd ondergeschikt waren aan dominante ouders en dat ze dit gedrag kopiëren als ze ouder zijn. Een andere mogelijkheid is dat ze vroeger veel geplaagd zijn op school of op straat en dominant gedrag als overleving zien.

Coaching

Door assertiviteit, open en eerlijk te leren communiceren, zal je meer zelfverzekerder worden en hierdoor jezelf beter opgewassen voelen tegen dominante personen. Dit valt heel goed aan te leren. Onze beperkende gedachten en overtuigingen blijken vaak niet te kloppen, door dit alles te onderzoeken en dichterbij jezelf te leren komen, ontdek je nieuwe vaardigheden waar je versteld van zal staan. Er zal een nieuwe wereld voor je opengaan. Er zijn natuurlijk altijd tips die je kunt opvolgen, maar het beste resultaat zal je behalen door een coach in te schakelen.

Tips

- Schiet niet direct in de verdediging. Een opmerking hoeft niet direct een aanval op jou persoon te zijn, het kan ook opbouwend zijn of gewoon een opmerking, misschien heeft de persoon zelf ook een vervelende dag achter de rug en ben jij net de persoon op wie dit afgereageerd wordt;
- Confronteer mensen met een dominante opmerking of gedrag, zeg direct dat het je pijn doet hoe ze op je reageren of dat het je raakt. Vaak hebben ze het zelf niet door hoe ze zich gedragen;
- Probeer te stoppen met zelfkritiek; totaal niet nodig, iedereen is uniek op zijn/haar eigen manier;
- Ga op ontdekkingstocht naar jezelf, leer waar jij vrolijk van wordt, wat je leuk vindt om te doen en met wie je graag bent en jezelf kan zijn;
- Ontwikkel jezelf, weet wat je kunt en wat je wil. Je zal zelfverzekerder door het leven gaan;
- Te allen tijde respecteer jezelf! Ieder mens maakt fouten en hier leer en groei je alleen maar van, accepteer en ga door!

Plan

Het is belangrijk je zelf het volgende aan te leren: initiatief te nemen, je zelf onvoorwaardelijk accepteren en waarderen, te begrijpen dat je belangrijk bent in het leven van anderen. Het loslaten van zelfkritiek en perfectionisme, meer vertrouwen op je intuïtie, positieve controle over je leven krijgen en vooral trots zijn op jezelf!

Dit kan door veel lezen, cursussen of via coaching.

Heel veel succes ermee Janine!

Warme groetjes,
Patricia

Nieuwe reactie toevoegen

Om een reactie te plaatsen, kun je hieronder;

Nog meer vragen

Te weinig en te late reacties op mijn berichtjes.

Maarten (46) Ik heb de neiging om bij vriend(e)(i)(n)(nen) heel erg te verwachten dat ze ook mij vaak sms'n of mailen ... zeker als ik zelf heb gemaild. Ik zit dan als een gestoorde te wachten op een antwoord... en het irriteert me dan als het te lang duurt. Omgekeerd reageer ik meestal vrij snel maar soms voel ik ook de noodzaak tot het hebben van vrijheid en kan er dan juist langzaam over doen. Toch accepteer ik dat van anderen niet en voel dat als gebrek aan aandacht, verraad bijna. Hoe komt dit ?

Lees het antwoord
Dromen en fantasie

Manon (27) Hallo! Heb hier al eerder een gevraagd, maar ik hoop dat ik hier nog een vraag mag stellen. :$ Ik heb een hele grote fantasie, maar ik merk dat het mij belemmert in mijn functioneren. Ik heb voor mezelf uit verveling denk ik en omdat ik dan mijn eigen draai aan het contact kan geven een soort zelf verzonnen personen waar ik eigenlijk moeilijk zonder kan. Maar in reallife zeg maar vind ik het lastig om mezelf te zijn, omdat ik dan heel erg in mijn fantasie zit. Hoe kan ik weer mezelf zijn?

Lees het antwoord
Ik wil met opzet dingen verknallen

Manon (27) Hallo.Zit met een nogal aparte vraag vind ik zelf maar zelf word ik er in mijn persoonlijk leven en studie/werk door belemmerd. Ik heb namelijk heel erg last op stage van negatieve gedachten dat ik met opzet dingen wil verknallen, zoals fouten maken, niet praten, wat ik eigenlijk niet wil, en daardoor word ik erg onzeker. Daarnaast heb ik erg veel fantasie, maar daardoor kan ik moelijk mezelf zijn. Zo dans ik op muziek. Ik voel me hierdoor heel raar en niet mezelf. Hoe kan ik hier mee omgaan?

Lees het antwoord
Eerlijkheid in relaties

kelly (25) Hallo, ik heb al 7 jaar een relatie, waarin ik dolgelukkig ben, maar in die 7 jaar heb ik een paar keer tegen mn vriend gelogen, of iets niet verteld, waarna hij er wel achter kwam. Ik doe hem hier elke keer zoveel pijn mee, en wil ook niet meer liegen, maar toch gebeurt het dan weer. Hoe kan hij mij nog vertrouwen? En waarom lieg ik toch weer, terwijl ik weet dat ik hem daar zoveel pijn mee doe? Hoe voorkom ik dat ik lieg?

Lees het antwoord