Trefwoorden : Onzekerheid, Gedrag, Functioneren

Hoe kun je het beste omgaan met dominant gedrag van lastige mensen/collegas etc? Niet onderdanig want dat roept alleen maar meer dominantie op en net zo dominant ruzie? Hoe kan ik het beste op dominant gedrag reageren

Antwoord van de coach

Patricia
4 jaar lid, 29 antwoorden
Om het beste te zijn opgewassen tegen dominant gedrag van mensen c.q. collega’s is de beste oplossing om het goede tegenwicht te zoeken aan dit dominante gedrag. Je niet meer overdonderd voelen, doordat andere mensen altijd het woordje klaar hebben en jij niet. Als je voor jezelf genoeg power ontwikkelt om woorden krachtig te laten overkomen, voelen dominante mensen dat ze geen vat meer op je hebben. De dominante persoon denkt vaak alle wijsheid in pacht te hebben, ze doen het niet met opzet, ze zijn zo opgegroeid en nooit gecorrigeerd.

Een dominante volwassene was vaak al een dominant kind, soms met een zacht aardige moeder die deze eigenschap in haar kind juist aanmoedigde. Zij liet zich vroeg als kind domineren en vond hier nooit een antwoord op. Nu hoopt ze dat haar kind het anders zal ervaren. Het kan ook zijn dat dominante personen in hun jeugd ondergeschikt waren aan dominante ouders en dat ze dit gedrag kopiëren als ze ouder zijn. Een andere mogelijkheid is dat ze vroeger veel geplaagd zijn op school of op straat en dominant gedrag als overleving zien.

Coaching

Door assertiviteit, open en eerlijk te leren communiceren, zal je meer zelfverzekerder worden en hierdoor jezelf beter opgewassen voelen tegen dominante personen. Dit valt heel goed aan te leren. Onze beperkende gedachten en overtuigingen blijken vaak niet te kloppen, door dit alles te onderzoeken en dichterbij jezelf te leren komen, ontdek je nieuwe vaardigheden waar je versteld van zal staan. Er zal een nieuwe wereld voor je opengaan. Er zijn natuurlijk altijd tips die je kunt opvolgen, maar het beste resultaat zal je behalen door een coach in te schakelen.

Tips

- Schiet niet direct in de verdediging. Een opmerking hoeft niet direct een aanval op jou persoon te zijn, het kan ook opbouwend zijn of gewoon een opmerking, misschien heeft de persoon zelf ook een vervelende dag achter de rug en ben jij net de persoon op wie dit afgereageerd wordt;
- Confronteer mensen met een dominante opmerking of gedrag, zeg direct dat het je pijn doet hoe ze op je reageren of dat het je raakt. Vaak hebben ze het zelf niet door hoe ze zich gedragen;
- Probeer te stoppen met zelfkritiek; totaal niet nodig, iedereen is uniek op zijn/haar eigen manier;
- Ga op ontdekkingstocht naar jezelf, leer waar jij vrolijk van wordt, wat je leuk vindt om te doen en met wie je graag bent en jezelf kan zijn;
- Ontwikkel jezelf, weet wat je kunt en wat je wil. Je zal zelfverzekerder door het leven gaan;
- Te allen tijde respecteer jezelf! Ieder mens maakt fouten en hier leer en groei je alleen maar van, accepteer en ga door!

Plan

Het is belangrijk je zelf het volgende aan te leren: initiatief te nemen, je zelf onvoorwaardelijk accepteren en waarderen, te begrijpen dat je belangrijk bent in het leven van anderen. Het loslaten van zelfkritiek en perfectionisme, meer vertrouwen op je intuïtie, positieve controle over je leven krijgen en vooral trots zijn op jezelf!

Dit kan door veel lezen, cursussen of via coaching.

Heel veel succes ermee Janine!

Warme groetjes,
Patricia

Nieuwe reactie toevoegen

Om een reactie te plaatsen, kun je hieronder;

Nog meer vragen

Geen controle over tijd

Manon (28) Hallo heb n gek probleem. Het zit namelijk zo dat ik het lastig vind en dan helemaal blokkeer en ook dichtklap als dagen voorbij zijn. Soms maak je iets mee waardoor je zou willen dat de tijd stilstaat. Het kan ook iets simpels zijn. Ik vind het een naar gevoel dat je nooiit een dag over kan doen en gewoon verder leeft en ouder wordt, maar er geen controle over hebt. Een of twee jaar of geen enkele dag terug kan je nooit meer overdoen een dat vind ik geen fijn gevoel. Hoe kan ik hier omgaan?

Lees het antwoord
voor Cynthia

Cynthia (42) Hallo allemaal Ik ben Cynthia, 42 jaar en werk als bediende in de diamant. Ik doe altijd alles voor mijn gezin en familie en werk full time Meestal krijg ik op mijn kop dat het niet goed is niet proper genoeg is niet juist genoeg is enz .. soms laten ze wel zien dat ze appreciëren wat ik doe maar ik voel dat ik uitgeblust raak en wil geen krak krijgen .. hoe los ik dit op ? ze zijn zo gewoon dat ik altijd klaarsta dat ik niet weet hoe dit te veranderen zonder dat ze minder van me houden

Lees het antwoord
Ik wil mezelf terugvinden

Simone (20) Hallo! Ik ben 20 jaar en ben momenteel student. Sinds ongeveer een jaar ben ik met nieuwe opleiding begonnen die heel zwaar is. Ik vind de opleiding zo leuk dat ik hem ook wil behalen en hier alles voor geef. Vanaf dat moment ben ik niet meer mezelf. Ik ben altijd een heel vrolijk meisje geweest die altijd met verhalen aan kwam zetten wat ik nú weer mee had meegemaakt. Hoe ik me op dit moment voel is buiten gesloten, heel stil en vooral heel snel aangevallen. Ik ben mezelf terug vinden..

Lees het antwoord
studie

Manon (28) Hi Op dit moment studeer ik aan het hbo. en heb een probleem. Binnenkort heb ik tentamens en heb een probleem met het studeren hiervoor. Als ik wil beginnen met leren krijg ik vreemde gedachten. Zo krijg ik de gedachte dat je een nerd bent als je veel leert en dat wil ik natuurlijk niet dus dan belemmer ik mezelf...Verder krijg ik de gedachte dat ik niet goed moet leren maar meer moet praten en ouwehoeren met klasgenoten dat dat meer sociaal is...Hoe kan ik voorkomen dat ik mezelf zo gek maak?

Lees het antwoord