Trefwoorden : Onzekerheid, Gedrag, Functioneren

Hoe kun je het beste omgaan met dominant gedrag van lastige mensen/collegas etc? Niet onderdanig want dat roept alleen maar meer dominantie op en net zo dominant ruzie? Hoe kan ik het beste op dominant gedrag reageren

Antwoord van de coach

Patricia
3 jaar lid, 29 antwoorden
Om het beste te zijn opgewassen tegen dominant gedrag van mensen c.q. collega’s is de beste oplossing om het goede tegenwicht te zoeken aan dit dominante gedrag. Je niet meer overdonderd voelen, doordat andere mensen altijd het woordje klaar hebben en jij niet. Als je voor jezelf genoeg power ontwikkelt om woorden krachtig te laten overkomen, voelen dominante mensen dat ze geen vat meer op je hebben. De dominante persoon denkt vaak alle wijsheid in pacht te hebben, ze doen het niet met opzet, ze zijn zo opgegroeid en nooit gecorrigeerd.

Een dominante volwassene was vaak al een dominant kind, soms met een zacht aardige moeder die deze eigenschap in haar kind juist aanmoedigde. Zij liet zich vroeg als kind domineren en vond hier nooit een antwoord op. Nu hoopt ze dat haar kind het anders zal ervaren. Het kan ook zijn dat dominante personen in hun jeugd ondergeschikt waren aan dominante ouders en dat ze dit gedrag kopiëren als ze ouder zijn. Een andere mogelijkheid is dat ze vroeger veel geplaagd zijn op school of op straat en dominant gedrag als overleving zien.

Coaching

Door assertiviteit, open en eerlijk te leren communiceren, zal je meer zelfverzekerder worden en hierdoor jezelf beter opgewassen voelen tegen dominante personen. Dit valt heel goed aan te leren. Onze beperkende gedachten en overtuigingen blijken vaak niet te kloppen, door dit alles te onderzoeken en dichterbij jezelf te leren komen, ontdek je nieuwe vaardigheden waar je versteld van zal staan. Er zal een nieuwe wereld voor je opengaan. Er zijn natuurlijk altijd tips die je kunt opvolgen, maar het beste resultaat zal je behalen door een coach in te schakelen.

Tips

- Schiet niet direct in de verdediging. Een opmerking hoeft niet direct een aanval op jou persoon te zijn, het kan ook opbouwend zijn of gewoon een opmerking, misschien heeft de persoon zelf ook een vervelende dag achter de rug en ben jij net de persoon op wie dit afgereageerd wordt;
- Confronteer mensen met een dominante opmerking of gedrag, zeg direct dat het je pijn doet hoe ze op je reageren of dat het je raakt. Vaak hebben ze het zelf niet door hoe ze zich gedragen;
- Probeer te stoppen met zelfkritiek; totaal niet nodig, iedereen is uniek op zijn/haar eigen manier;
- Ga op ontdekkingstocht naar jezelf, leer waar jij vrolijk van wordt, wat je leuk vindt om te doen en met wie je graag bent en jezelf kan zijn;
- Ontwikkel jezelf, weet wat je kunt en wat je wil. Je zal zelfverzekerder door het leven gaan;
- Te allen tijde respecteer jezelf! Ieder mens maakt fouten en hier leer en groei je alleen maar van, accepteer en ga door!

Plan

Het is belangrijk je zelf het volgende aan te leren: initiatief te nemen, je zelf onvoorwaardelijk accepteren en waarderen, te begrijpen dat je belangrijk bent in het leven van anderen. Het loslaten van zelfkritiek en perfectionisme, meer vertrouwen op je intuïtie, positieve controle over je leven krijgen en vooral trots zijn op jezelf!

Dit kan door veel lezen, cursussen of via coaching.

Heel veel succes ermee Janine!

Warme groetjes,
Patricia

Nieuwe reactie toevoegen

Om een reactie te plaatsen, kun je hieronder;

Nog meer vragen

Vakantiemomentjes!

Redactie Vakantietijd! Even een rustmomentje na al dat rennen en vliegen op de werkvloer. Nu kan je heerlijk op de veranda van je vakantiehuisje of gewoon lekker voor je tent even genieten van een nieuw boek. De laatste Dan Brown staat al maanden stof te vangen in je boekenkast, of je hebt nog een John Clancy liggen, of misschien duik je wel gewoon ongegeneerd in een bouquet-reeksje. Allemaal even ontspannend.

Lees het antwoord
De leegte die je voelt heeft meer Nancy nodig.....

nancy (46) Hoe kan het zo ver komen dat ik me zo leeg voel, wat heb ik het voor elkaar en toch naar me werk rij , eten kook, oma de verjaardag deels regel ,uitje gepland en eigenlijk me wil verstoppen weg wil rennen NOOIT meer om wil kijken...

Lees het antwoord
Ik wil af van het liegen

August (30) Op gegroeid met liegen. Daar wil ik vanaf! Ik lieg uit angst is iets wat mij is aangeleerd. Dit is mij aangeleerd door mijn eigen moeder. Dit is sinds een paar dagen geleden ook eindelijk bevestigd door haar. Ben druk bezig om het liegen dat ze mij heeft geleerd af te leren en het goede aan te leren. Ik wil dat ik definitief niet meer lieg. Al is het om bestwil. Ik wil geen enkele leugen meer vanuit mij laten komen. Ook al is het soms makkelijker. Ik wil dat niet meer. Wil dat het stopt.

Lees het antwoord
Help! Verdriet, pijn, boosheid na relatiebreuk!

fleur (27) Nog zoveel pijn, verdriet, boosheid na mijn relstiebreuk van n jaar geleden. Ben al in therapie geweest, maar dat maakte me nog verdrietiger, ben 2 maanden op reis geweest, dat hielp, verhuisd naar een nieuw huis zonder herinneringen. Alle mogelijke stappen gezet. Maar ben echt op mn ziel getrapt, denk iedere dag aan hem.. wat nu? Met hem praten heeft geen zin, hij heeft zich emotioneel compleet voor me afgesloten, dat maakt het ook lastiger, heb het nooit kunnen begrijpe waarom. Help..

Lees het antwoord