Trefwoorden : Ongezond, Afvallen

Als ik af wil vallen, eet ik dan beter vis dan vlees? En hoe zit dat nou met koolhydraten? Ik hoor zo vaak van mensen die op dieet zijn en dan geen brood en aardappels eten...

Antwoord van de coach

Anja
6 jaar lid, 71 antwoorden
Beste Josh,

Ik deel jouw vraag even in tweeën voor de duidelijkheid.

Coaching

Als je wil afvallen, doe je er goed aan te kijken naar je huidige eetpatroon en door middel van kleine veranderingen ervoor te zorgen dat je op een algeheel gezonder eetpatroon uitkomt. Eén van de makkelijkste manieren is het opnieuw indelen van je bord bij de avondmaaltijd. Zorg ervoor dat de helft van je bord is gevuld met groente (gekookte of aangevuld met rauwkost). Eén kwart is dan voor aardappels of rijst, pasta of peulvruchten en het andere deel is voor vlees, vis, gevogelte of vleesvervanger als je (een dagje) vegetarisch eet. Maar wat kies je dan? Het beste is om af te wisselen. Kies gerust voor een lapje vlees, maar neem ook zeker twee keer per week vis en een dagje zonder vlees is ook prima en scheelt vaak in de portemonnee.

Ik raad mensen in mijn praktijk veel aan om vis te eten. Het stilt de lekkere trek in 'vet' zonder dat het erg schadelijk is. In vette vis zitten namelijk veel goede (onverzadigde) vetten en visvitaminen. Je kunt echter niet zomaar alle vis eten en er wordt aangeraden niet vaker dan 4 tot 6 keer per week vis te eten in verband met mogelijk schadelijke stoffen zoals toxines.

Niet alle vleesvervangers zijn even calorievriendelijk, let daar goed op als je ze kiest!

En dan wat betreft de koolhydraten. Laat je niet misleiden door andere 'afvallers'. Denk ook niet te veel in voedingsstoffen (zoals koolhydraten, eiwitten en vetten) maar richt je vooral op je productkeuze. Is wat je in je mandje hebt liggen in de supermarkt allemaal gezond? En eet je elke dag groente en fruit? Het is absoluut niet wenselijk om je koolhydraten (bijv. in brood, fruit, pasta) te verwijderen. Je kunt wel opletten dat je minder snelle suikers eet (in koek, gebak, frisdranken etc.).

Tips

Kies o.a. voor deze magere vleesproducten:
- rosbief
- varkensfilet
- entrecote
- varkenshaas
- fricandeau
- varkensoester
- ossenhaas
- tartaar
- Duitse biefstuk
- hamlap
- extra mager gehakt
- kip zonder vel, denk aan kipfilet

Goede alternatieven:
- gekookt ei
- champignons of paddenstoelenmelange
- peulvruchten
- tahoe en tempé
- noten en zaden (bevatten wel meer calorieën, maar leveren onverzadigde vetten)
- magere kaas

Deze visproducten kun je beter vermijden:
- gerookte paling
- gerookte zalm
- gestoomde makreel
- verse tonijn
- zwaardvis
- haai
- koningsmakreel

En qua calorieën zijn deze visproducten niet aan te raden:
- vissticks
- kibbeling
- lekkerbekje en andere gepaneerde, gefrituurde visfilets
- visnuggets

Plan

1. Pas je voeding beetje bij beetje aan zodat je een volledig gezond eetpatroon hebt
2. Vervang daarbij 'foute' producten voor betere alternatieven, maar geniet vooral!
3. Zorg voor variatie op je bord
4. Houd de bordindeling van 1/2 groente, 1/4 vlees(vervanger) en 1/4 pasta/rijst/aardappelen aan
5. Kies zeker twee keer per week voor een goed visproduct
6. Kies voor magere vleesvarianten en kies ook gerust voor een dagje zonder

Ik wens je veel succes!

Nieuwe reactie toevoegen

Om een reactie te plaatsen, kun je hieronder;

Nog meer vragen

Een gezond eetritme

Redactie "Ontbijt als een koning, lunch als een handwerksman, dineer als een bedelaar" is het oude gezegde. De laatste onderzoeken lijken dit te ondersteunen. Kinderen die hun ontbijt verwaarlozen -- doordat ze niet rustig aan tafel zitten, of alleen zoet eten of drinken -- lopen soortgelijke risico’s.

Lees het antwoord
Gezonde tips voor een borrel

Redactie De nieuwsjaarsborrels en gezellige etentjes duren nog even. Maar hoe voorkom je nou, dat je te ver gaat? Onderstaande tips zijn gericht op 5 gebieden, namelijk: ik ga gevarieerder eten, ik ga kleinere porties eten, ik ga gezondere producten kiezen, ik ga regelmatiger eten en ik ga mijn kinderen het goede voorbeeld geven.

Lees het antwoord
Waarom je gelukkig wordt van chocola

Redactie Kerstkransjes, bonbons, hulstblaadjes van chocolade, de zoete voorboden van Kerst stapelen zich al weer op in de winkels. Sommige mensen worden al gelukkig van alleen al de gedachte aan hoe de chocola smelt op de tong. Onderzoekers hebben een computermodel ontwikkeld dat precies laat zien hoe chocolade de stemming verhoogt. Dat dit zo werkt, staat nu wel vast. Geen wonder dat het zo populair is. Chocola bevat het aminozuur tryptofaan, dat stemmingsverhogend werkt. Maar er zit nog veel meer in deze godenspijs. In pure vorm (70% cacao of meer) eet je een hele menigte gezonde stoffen. Hier meer over de mooie dingen die chocola met je doet.

Lees het antwoord
Is jouw eetpatroon herfstklaar?

Redactie De herfstgroente bij uitstek is natuurlijk de pompoen. Verwerk hem in een stoofschotel of ovenschotel. Of maak een een smoothie van pompoen. Befaamd is natuurlijk pompoensoep, maar die kan ook anders! Heb je hem al eens geproefd met ham en chorizo of met appel?

Lees het antwoord